Bulgaria-Romania | UEFA EURO 1996
Bulgarii și românii au trăit în mai multe rânduri sub un stat comun. [1][2][3] În 680 e. n., bulgarii, un popor turcic din stepele ponto-caspice, au trecut Dunărea și ulterior au înființat un stat în zonă, cu capitala la Pliska. Ei au fost asimilați în cultura slavă adusă acolo cu un secol mai devreme(d), asimilare care a dat naștere în cele din urmă poporului bulgar modern. Primul Țarat Bulgar și-a extins teritoriul la nord de Dunăre până la râul Tisa și, în timpul secolului al IX-lea, a acoperit mari părți din teritoriile actuale ale României.
[54] În timpul lor, Bulgaria și România fuseseră în conflict în 1913, în scurtul al Doilea Război Balcanic, în care România s-a alăturat unei alianțe împotriva Bulgariei și a anexat Dobrogea de Sud;[55] și între 1916 și 1918, când cele două țări au luptat de părți opuse în timpul Primului Război Mondial, [53] deși nu au existat schimbări teritoriale între ele de data aceasta. [56] Aceste conflicte au făcut ca orice propunere de unire cu participarea atât a Bulgariei, cât și a României să fie aproape imposibilă ani de zile, socialiștii rămânând printre puținii oameni care au continuat să susțină idei similare.
Bulgaria a negat ulterior aceste afirmații, deși prietenia dintre Bulgaria și România și dorința unei confederații balcanice au fost confirmate. [34] Între 1886 și 1887, Bulgaria s-a confruntat cu o criză, deoarece Rusia l-a acuzat pe Alexandru că i se opune. Aceasta a împărțit efectiv Bulgaria între rusofobi (susținătorii lui Alexandru) și rusofili (susținătorii politicilor rusești). Criza a început pe 9 august 1886, când rusofilii au lansat o lovitură de stat(d) care l-a forțat pe Alexandru să abdice, urmată la scurt timp de o altă lovitură de stat a rusofobilor care l-a restaurat pe monarh.
FIBA U18 Women's European Championship 2022, Division B
Unirea României cu Bulgaria - Wikipedia
Litoral vara 2023 Bulgaria, Romania, Grecia, Turcia
Romania vs Bulgaria Head to Head - AiScore
Daily groupage transport line Romania – Bulgaria
[74] Presa Partidului Comunist Român a început să-l idealizeze pe liderul bulgar, să menționeze realizările bulgărești și să vorbească despre beneficiile pe care le-ar putea aduce o unire între cele două țări. Totuși, în această perioadă, nu au existat propuneri sau sugestii de unificare din partea vreunui oficial român.
Bulgaria
În ceea ce privește România, Botev a spus că guvernele acesteia „nu i-au iubit în mod deosebit pe slavi” și că România este „un produs al politicii occidentale, condusă de Franța, care dorea să pună o barieră panslavismului estic”. [27] Proiectele de unificare a Bulgariei au avut ca scop rezolvarea chestiunilor bisericii(d) și statului bulgar. Ele au fost încurajate de Imperiul Rus, de puterile occidentale și de alte mișcări (cum ar fi emigranții naționaliști polonezi(d) anti-ruși, ca Michał Czajkowski(d)).
Special: Romania vs. Bulgaria | Observatornews.ro
Nu avem niciun interes contrar și văd o singură politică: a colaborării și a înțelegerii”. [71] Situația diplomatică și politică a României s-a înrăutățit după abdicarea regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, [72] zi în care a fost proclamată Republica Populară Română. [73] România era acum și mai izolată și mai incompetentă instituțional decât înainte. În aceste condiții, [72] influența bulgară asupra României a crescut, iar comuniștii români au început să studieze și chiar să imite regimul comunist bulgar.
[53] Cu toate acestea, relațiile din Balcani au început să se îmbunătățească după război datorită mai multor evenimente (cum ar fi semnarea Pactului Kellogg-Briand sau Marea Criză Economică) și, în anii 1930, conferințele și crearea Antantei Balcanice în 1934 între România, Iugoslavia, Grecia(d) și Turcia a reactivat ideea de federație în Balcani. Unii intelectuali și politicieni nesocialiști, în special cei de stânga, au continuat să-și dorească ca bulgarii și românii să înființeze un stat mai mare și mai puternic împreună cu alții. [57] De exemplu, în 1936, istoricul român Victor Papacostea a propus o confederație sub conducerea României pe care el o numea „Balkania(d)” menită să rezolve conflictele regionale. [53] Totuși, singurele progrese pe tema unirii în Balcani au fost făcute sub conducerea comunistă.
Express Bulgaria - DPD Romania
TRATAT 07/09/1940 - Portal Legislativ